Zebastians Jägarliv - en del av jagarliv.com

Zebastians Jägarliv - en del av jagarliv.com

Drevjakt i Skåne

JaktPosted by jagarliv.com Wed, November 27, 2013 20:44:50
23/11 2013

André och jag var bjudna som hundförare till skåne, eller rättare sagt André var det och jag tänkte följa med och filma. Men då André var och roade sig i Polen så fick jag hoppa in som hundförare med hans två hundar. Viltet som var lovligt för dagen var vildsvin, dovhjort och hornbärande rådjur, men jakten skulle främst inrikta sig på vildsvin. Samlingen var kl. 08.00 så det blev en tidigt morgon då jag först skulle hämta upp hundarna och sedan köra de strax över 20 milen till södra delen av Skåne.

Innan första såten skulle påbörjas så hälsade alla på varandra och sedan var det genomgång på dagens upplägg och PM. Upplägget var sådant att hundförarna skulle gå i 2 såter och sitta på pass den tredje för dem som ville det. Jag skulle gå i första och sista såten. Efter genomgången så var det dags att utrusta hundarna med allt från pejl till skyddsväst. Under tiden så skjutsades passkyttarna ut till sina pass och sedan kunde första såten börja.

Det räckte med att gå ett 50 tal meter från vägen och in mot såten så kunde jag fastställa att det var en väldigt viltrik mark, detta med tanke på de enorma "motorvägarna" som viltet hade gjort kors och tvärs. Släppte lös hunden och skickade in honom i planteringen och det dröjde inte länge innan de första skallen kom. Han tog en lov inne i planteringen och sedan raka spåret ner i en stor mosse som var igenvuxen med diverse täta buskar och mindre träd. Inte nog med det utan minst 30 cm vatten gjorde det hela ännu knepigare. Hunden hade ståndskall i mossen och efter en liten stund kom en annan hund och anslöt sig till ståndet. Den hundföraren hade närmre dit så han gick in för att kolla läget. Det visade sig vara en STOR sugga med ett gäng smågrisar efter sig. Suggan var inte det minsta nöjd med att ha dessa två hundar så nära så hon gjorde anfall på anfall för att försöka skrämma iväg dem. Det funkade dock inte men hunden jag gick med hann tyvärr inte undan en utav gångerna utan fick lite stryk. Han hängde dock i ett 20 tal minuter till innan han bestämde sig för att återvända till mig. Efter en snabb genomgång av skadorna kunde jag konstatera att det bara var ytliga sår och han var ivrig att få fortsätta. Vi lämnade då suggan i fred och fortsatte till nästa mosskant. Tyvärr hittade han även där en väldigt aggressiv gris och vattnet i kombination med de täta snåren gjorde att han inte kom undan ett utav utfallen även där. Efter ett kortare ståndskall så begav sig grisen vidare och hunden släppte efter ett 100-tal meter. Denna genomgången av hunden var dock inte lika lyckad då jag upptäckte ett snitt på baklåret som var ca.6cm långt och i och med det så var jaktdagen slut för denna hunden. Efter noga spolning av såret och förband på så fick han vila i bilen.

Sedan var det dags för såt två och det var då dags för mig att sitta på pass. En bekant hundförare skulle gå in med sin hund i lärkeplanteringen precis framför mig. Det visade sig finnas gott och gris även där och det dröjde inte länge innan den första kom i pass till mig. Jag förvaltade läget och kunde invänta nästa möjlighet. Efter en ca 15 minuter kom nästa gris och denna kom på bara 10 meter så det var snabba ryck men det gick vägen även denna gång. Efter detta passerade ytterligare några grisar och någon hjort. Men då dessa var på för långt håll så var det bara att lyfta på hatten. Det var inte bara hos mig det hade smällt utan man hörde flertalet skott avlossas från passlinjen.

I den sista såten för dagen var det återigen min tur att gå som hundförare och i och med incidenten i första såten så var det nu unghunden som skulle få springa lite. Jag fick uppgiften att gå i ena kanten av såten och skulle börja lite längre fram än de andra. Jag släppte hunden och inväntade de andra ekipagen så vi skulle hamna i någorlunda linje med varandra. På deras väg framåt så stöter de upp ett par hjortar som kommer inom hagelhåll av mig och hunden. Då han aldrig hade stött på hjortar innan tyckte han att det var väldigt spännande och satte efter dem i full fart. Efter ett drev som stack iväg 1.3km ut ur såten så kom han tillbaka till mig igen och vi fortsatte framåt. I den senare delen av såten kom vi inte i kontakt med mer än ett par rådjur som inte var särskilt lockande för hunden.

Detta var min första drevjakt i Skåne och det var väldigt intressant och roligt med de viltrika markerna. Alla var jättetrevliga och det var ett bra upplägg på jakten. Men det som förvånade mig mest var det helt annorlunda mentaliteten hos vildsvinen där nere jämfört med här hemma. Efter att ha pratat med de andra hundförarna om hur svårt det var att få ut vildsvinen från planteringarna så sa de att så beter sig grisarna där nere. Dem stannar hellre och slåss än att fly därifrån. Här hemma är det snarare tvärtom, när hunden kommer i närheten av grisarna så flyr de för livet.

För er som undrar hur det gick med hunden i första såten så fick jag tillbringa halva natten på djursjukhuset och det besöket slutade med en handfull stygn och dränering. Det blir nu återhämtning i minst 14 dagar innan han får ut i skogen igen. Det är tråkigt när sånt händer men det var tur att jag hade skyddsväst på honom, annars hade det förmodligen slutat betydligt värre. Det var 5-10 synliga jack och revor i västen efter de två slagsmålen.

Väl mött!
Zebastian Engdahl


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.