Zebastians Jägarliv - en del av jagarliv.com

Zebastians Jägarliv - en del av jagarliv.com

En lyckad helg!

JaktPosted by jagarliv.com Fri, December 27, 2013 15:44:33

Helgen innan jul visade sig bli en mycket lyckad helg för både mig och ett par andra lyckliga skyttar.

På lördagen vankades det älg/grisajakt. Första såten missade jag tyvärr då jag fick in och jobba en snabbis. Snabbt ut i skogen och ut på pass, jag fick ta ett utav passen som blev över men det gjorde ingenting. Det tog inte lång tid försens hundarna fick fart på ett gäng älgar som sedan delade på sig. En pinntjur kom ut och ställde sig på 25 meter hos en av passkyttarna men det var endast tjur med minst 7-taggar och kalv som var lovligt. Sedan kom det 2 hornlösa tjurar och en kviga till mig och ställde sig lugnt på 15m. Det var bara att lyfta på hatten och tacka för en fin uppvisning. Sedan var det dags för en ny såt och jag fick pass inte så långt från en väg. Jag fick höra på radion att hundarna var påväg mot mig med okänt vilt framför sig. Jag fick en skymt av något mellan träden i storskogen och sedan kom 4 älgar ut på slyhygget framför mig och det var en tjur med okänt antal taggar och en ko med två kalvar. Jag lyckades få iväg ett skott på ena kalven och allt gick bra! Äntligen var det min tur!

På söndagen var det dags för rådjursjakt med drever som är lite av en favorit för min del. Jag fick ett pass i första såten som jag vet sen innan är ett bra pass. Fagertärns Rabies fick upp ett rådjur med detsamma och det gick rakt mot mig med en bra hastighet. Då jag stod som siste man i ena änden av såten så valde jag att skjuta drevdjuret när det kom trots att drevet bara hade varat i tiotalet minuter. Allting gick bra och det visade sig vara en stor och fin bock som nyligen tappat hornen. Under dagen fälldes det även två rådjur till varav ett utav dem var för rabbe och det andra för wachteln Kerstin. Sammanfattningsvis var det en mycket lyckad helg med fint hundarbete och trevliga människor.

Väl mött!
Zebastian EngdahlDrevjakt i Skåne

JaktPosted by jagarliv.com Wed, November 27, 2013 20:44:50
23/11 2013

André och jag var bjudna som hundförare till skåne, eller rättare sagt André var det och jag tänkte följa med och filma. Men då André var och roade sig i Polen så fick jag hoppa in som hundförare med hans två hundar. Viltet som var lovligt för dagen var vildsvin, dovhjort och hornbärande rådjur, men jakten skulle främst inrikta sig på vildsvin. Samlingen var kl. 08.00 så det blev en tidigt morgon då jag först skulle hämta upp hundarna och sedan köra de strax över 20 milen till södra delen av Skåne.

Innan första såten skulle påbörjas så hälsade alla på varandra och sedan var det genomgång på dagens upplägg och PM. Upplägget var sådant att hundförarna skulle gå i 2 såter och sitta på pass den tredje för dem som ville det. Jag skulle gå i första och sista såten. Efter genomgången så var det dags att utrusta hundarna med allt från pejl till skyddsväst. Under tiden så skjutsades passkyttarna ut till sina pass och sedan kunde första såten börja.

Det räckte med att gå ett 50 tal meter från vägen och in mot såten så kunde jag fastställa att det var en väldigt viltrik mark, detta med tanke på de enorma "motorvägarna" som viltet hade gjort kors och tvärs. Släppte lös hunden och skickade in honom i planteringen och det dröjde inte länge innan de första skallen kom. Han tog en lov inne i planteringen och sedan raka spåret ner i en stor mosse som var igenvuxen med diverse täta buskar och mindre träd. Inte nog med det utan minst 30 cm vatten gjorde det hela ännu knepigare. Hunden hade ståndskall i mossen och efter en liten stund kom en annan hund och anslöt sig till ståndet. Den hundföraren hade närmre dit så han gick in för att kolla läget. Det visade sig vara en STOR sugga med ett gäng smågrisar efter sig. Suggan var inte det minsta nöjd med att ha dessa två hundar så nära så hon gjorde anfall på anfall för att försöka skrämma iväg dem. Det funkade dock inte men hunden jag gick med hann tyvärr inte undan en utav gångerna utan fick lite stryk. Han hängde dock i ett 20 tal minuter till innan han bestämde sig för att återvända till mig. Efter en snabb genomgång av skadorna kunde jag konstatera att det bara var ytliga sår och han var ivrig att få fortsätta. Vi lämnade då suggan i fred och fortsatte till nästa mosskant. Tyvärr hittade han även där en väldigt aggressiv gris och vattnet i kombination med de täta snåren gjorde att han inte kom undan ett utav utfallen även där. Efter ett kortare ståndskall så begav sig grisen vidare och hunden släppte efter ett 100-tal meter. Denna genomgången av hunden var dock inte lika lyckad då jag upptäckte ett snitt på baklåret som var ca.6cm långt och i och med det så var jaktdagen slut för denna hunden. Efter noga spolning av såret och förband på så fick han vila i bilen.

Sedan var det dags för såt två och det var då dags för mig att sitta på pass. En bekant hundförare skulle gå in med sin hund i lärkeplanteringen precis framför mig. Det visade sig finnas gott och gris även där och det dröjde inte länge innan den första kom i pass till mig. Jag förvaltade läget och kunde invänta nästa möjlighet. Efter en ca 15 minuter kom nästa gris och denna kom på bara 10 meter så det var snabba ryck men det gick vägen även denna gång. Efter detta passerade ytterligare några grisar och någon hjort. Men då dessa var på för långt håll så var det bara att lyfta på hatten. Det var inte bara hos mig det hade smällt utan man hörde flertalet skott avlossas från passlinjen.

I den sista såten för dagen var det återigen min tur att gå som hundförare och i och med incidenten i första såten så var det nu unghunden som skulle få springa lite. Jag fick uppgiften att gå i ena kanten av såten och skulle börja lite längre fram än de andra. Jag släppte hunden och inväntade de andra ekipagen så vi skulle hamna i någorlunda linje med varandra. På deras väg framåt så stöter de upp ett par hjortar som kommer inom hagelhåll av mig och hunden. Då han aldrig hade stött på hjortar innan tyckte han att det var väldigt spännande och satte efter dem i full fart. Efter ett drev som stack iväg 1.3km ut ur såten så kom han tillbaka till mig igen och vi fortsatte framåt. I den senare delen av såten kom vi inte i kontakt med mer än ett par rådjur som inte var särskilt lockande för hunden.

Detta var min första drevjakt i Skåne och det var väldigt intressant och roligt med de viltrika markerna. Alla var jättetrevliga och det var ett bra upplägg på jakten. Men det som förvånade mig mest var det helt annorlunda mentaliteten hos vildsvinen där nere jämfört med här hemma. Efter att ha pratat med de andra hundförarna om hur svårt det var att få ut vildsvinen från planteringarna så sa de att så beter sig grisarna där nere. Dem stannar hellre och slåss än att fly därifrån. Här hemma är det snarare tvärtom, när hunden kommer i närheten av grisarna så flyr de för livet.

För er som undrar hur det gick med hunden i första såten så fick jag tillbringa halva natten på djursjukhuset och det besöket slutade med en handfull stygn och dränering. Det blir nu återhämtning i minst 14 dagar innan han får ut i skogen igen. Det är tråkigt när sånt händer men det var tur att jag hade skyddsväst på honom, annars hade det förmodligen slutat betydligt värre. Det var 5-10 synliga jack och revor i västen efter de två slagsmålen.

Väl mött!
Zebastian Engdahl

Otrolig rådjursjakt!

JaktPosted by jagarliv.com Sun, November 24, 2013 20:59:31
17/11 Denna dag var jag och Andre bjudna på jakt som hundförare med hans drever, en skulle filma och en skulle skjuta. Samlingen var 08.00 och det visade sig att det var tre passkyttar som skulle vara med utöver mig och Andre. Passkyttarna var ivriga att komma igång med dagens jakt och vi var inte svåra att övertala så vid drog igång direkt. Marken vi jagade på låg på en halvö och första släppet skulle vara intill sjökanten och det tog inte många minuter innan det var fullt drev! Det buktade fint och drevdjuren visade sig hos två av passkyttarna utan att dem fick skottläge. Efter ca 45 minuters buktande så kom drevdjuren rakt mot oss och kom ut från planteringen ca 20m bort. Det visade sig vara get med 2 kid så Andre fick läge på det ena kidet och allt gick bra. Efter snabb urtagning och transport så var det dags för släpp två. Även i denna såt så tog det inte lång tid innan skall ekade genom skogen. Detta rådjur valde dock att inte bukta särskilt mycket och tog ett lite rakare spår ur såten. Denna bock som det visade sig vara kom ut till en passkytt som sköt och bocken blev kvar på platsen. Den hade tappat hornen men var stor och grann i kroppen. Efter en snabb frukostfika så drog vi igång med släpp nummer tre för dagen. Hunden stack iväg direkt och snart var dagens tredje drev ett faktum. Precis som i första såten så buktade det otroligt fint och drevdjuren var hos alla passare utan något skottillfälle gavs. När djuren var på motsatt sida såten så valde andre och jag att byta pass men det skulle vi inte gjort med facit i hand. 10 minuter efter vi hade bytt pass så gick de ut vid våran ursprungliga position. I och med detta valde vi att koppla hunden och börja på nytt i nästa såt. Fjärde och sista släppet för dagen bjöd på riktig spänning och riktigt fina bukter. Drevdjuren buktade runt runt och vi såg dem 4 gånger innan andre återigen fick kröka pekfingret. Denna gången en bock som bara hade ett horn kvar och skotthållet var inte mer än 7m. Överlag en helt fantastisk dag på otroligt vackra och viltrika marker. Det blev totalt tre rådjur fällda på fyra släpp. Det blev också mycket bra filmmaterial som ni kommer få se i kommande film.

Äntligen!

JaktPosted by jagarliv.com Mon, September 09, 2013 17:21:11
Äntligen släppte det!

Efter fler sittningar än vad jag kan räkna på mina två händer så släppte äntligen oflytet.
André och jag blev lite sena ut på pass men tänkte att det var värt ett försök. Vi skulle sitta på två olika pass och jag började sakta smyga ut mot mitt pass som var på en stenmur mellan två kohagar. Så fort den ena kohagen blev delvis synlig så såg jag ett rådjur gå där och beta. Sakta upp med kikaren och lyckan kom när jag såg att det var den gamla returbocken jag sett ett par gånger under kvällarna jag suttit på gris. Snabbt men försiktigt ner på alla fyra och börja krypa mot stenmuren jag tänkte ha som stöd och skydd. Den var bara ett 20tal meter bort men det tog sin lilla tid då jag inte ville skrämma bocken som bara stod ca 70m bort.
Väl framme vid stenmuren så började jag rigga videokameran och lägga mig till rätta. Precis när allt var riktat och klart så börjar han gå snett bort ifrån mig. Jaha, då var det kört för mig denna gången med tänkte jag. Efter några försök att vissla stopp på den utan resultat så blev jag glatt överraskad när den vinklade ut mot hagen igen och blottade bredsidan. Snabbt rikta om kameran och sedan lät jag skottet gå. Skottreaktion var kraftig och det kändes som ett bra skott. Då André har en drever med jaktlust som börjar sippra ut genom öronen i väntan på 1 oktober så hämtade vi honom trots att det kändes bra. Lyrisk för att få komma med ut på jakt så började vi gå mot skottplatsen och det dröjde inte länge innan han fick rådjur i nosen. Efter ca 10 m spårande från skottplatsen så låg han där.

Skam den som ger sig!

Zebastian Engdahl
Returbock skjuten 5/9

En ljus framtid och bockjakt

JaktPosted by jagarliv.com Sun, September 01, 2013 20:26:27

En ljus framtid och bockjakt

Vill först och främst säga hur roligt det är med den ström av nya medlemmar

som kommer till vårt forum. I dagsläget är vi ca 3500 medlemmar och vi blir

bara fler och fler. Detta innebär en enorm källa av kunskap och kontakter som

kan hjälpa oss alla att utveckla våra jägarliv på ett eller annat sätt. Den nya

hemsidan som medför en del förändringar och tillskott tror jag bara kommer att

bli en förbättring.


I år tog jag inte ut någon semester på stranden utan tänkte att jag skulle få min

rekreation i skogen istället. Då vi skall försöka filma bockjakten så passade det

bra att inte ha några tider att passa på jobbet utan istället kunna sitta på pass

både morgon och kväll. Tyvärr har inte Diana varit riktigt med oss än och vi har

haft en hel del stolpe ut. Jag har haft skottillfällen på olika bockar men antingen

har de varit för små för våra restriktioner eller så har de varit utom synhåll för

kameran. Men skam den som ger sig. Jag kommer att fortsätta sitta ute med

kamera och bössa i högsta hugg och hoppas på att det släpper för mig snart.

Jag hoppas ni alla har lyckats bättre och kollar man på alla trevliga bilder som

läggs upp på forumet så verkar det onekligen så!

Kommer även att passa på att fiska lite nu när man är ledig och hoppas på bättre

lycka där.


Återkommer med lite bilder och berättelser så fort det ger resultat med antingen

fisket eller jakten.


Skitjakt på er!

Zebastian Engdahl