Andrés Jägarliv - en del av jagarliv.com

Andrés Jägarliv - en del av jagarliv.com

Game over - Polen.

JaktPosted by André Åkerström Mon, November 25, 2013 22:27:54
Vi har nu varit i fyra dagar och jagar i norra Polen. Jakten har bedrivits som drevjakt där vi varit 12 skyttar, 13 drevkarlar samt 2 hundförare. Hundarna som användes under jakten var Polski Gonic. Det var en ny bekantskap för mig som både gav mersmak men även varningsklockor.

Arrangemanget av Johan var klockrent, med allt från hotell till planering av de olika jaktreviren.

Första dagen var en besvikelse, det var lite vilt i såterna. Jaktklubben visste inte vart de hade sitt vilt. Ibland kändes de som de inte ens försökte hitta dem. Dagen slutade med enbart 1 rådjur skjutet från min sida, såg inte ens varken vildsvin eller kronhjort. Gruppen sköt totalt 9 vilt. Hundförarna och drevkarlarna fick inte ens ut viltet från såterna!

Andra dagen var betydligt bättre, det var gott om vildsvin och jag förvaltade samtliga lägen jag fick vilket resulterade i fem skjuta vildsvin från min sida. Dock var det fortsatt dåligt med kronhjort. Hundarna gjorde ett gott jobb där de både drev och ställde vilt. Drevkarlarna var otroligt proffsiga och hade raketer de skickade till himmelen med en knall, detta för att få vildsvinen att lämna sina planteringar. Dagens slutade med över 20 vilt på paraden.

Tredje och fjärde dagen var delad. Första halvan var katastrofalt dålig, det erbjöds enbart 2 vilt för hela gruppen. På eftermiddagen märktes det att jaktklubben serverade oss deras viltskafferier och det var otroligt bra med vilt.

Gruppen presterade bra skytte och totalt fällde vi ca 70 vilt på 4 jaktdagar, vilket får ses som ett bra resultat för att vara i norra Polen. Tillgången på vildsvin var god. Dock inga större grupper. De största grupperna innehöll 10-15 vildsvin. För två år sedan var det grupper om 50-60 vildsvin som presenterades för skyttarna.

Jag fick äran att under tredje dagens morgon skjuta mitt livs galt. En 130-kilos klump som hade betar på nästan 19 cm. Glädjen var dock delad då denna blev kostsam för gruppen. Hade jag sett storleken innan jag sköt så hade jag avstått skott, men vid dessa jakter måste man fatta beslut inom enbart någon sekund och jag gjorde bedömningen att det var en mindre galt - FEL!


Vi som åkte lägger kostnaden för allt fällt vilt i en pott och delar den mellan samtliga skyttar. På detta sätt blev inte kostnaden för galten så påtaglig för mig, men visst känns det lite surt att de andra gubbarna skall betala mitt misstag. The name of the game!

Jag fick en otroligt fin trofé som nu skall färdigställas och ett minne för livet. Kommer nog inte skjuta en galt i den storleken igen.

På kvällarna hade vi trevliga middagar med de övriga deltagarna. De var otroligt trevliga individer på denna resa och gemenskapen, säkerheten under jakten samt kunskapsutbytet var överväldigande.


Så här fina pass får man i Polen. När vildsvinen eller kronhjortarna kommer springande över mattan av löv så finns det ingen härligare jaktliga känsla. En kombination av spänning och njutning.

Detta var min första resa till polen där de hade riktiga jakthundar. Hundförarna var inhyrda från Pila och var hängivna. Deras kunskaper om hundar och deras funktioner var dock begränsade. Ibland blev det packjakt efter enskilda grisar, vilket jag inte anser vara ok. Dock hittade de alltid vilt och de fick fart på viltet, vilket var deras uppgift.


Jag vill verkligen uppmana alla drevjaktsintresserade att åka till Polen. De har bra jaktliga traditioner och de värnar oftast viltet. De har till och med skapliga eftersök nuförtiden med ställande hundar.

Det går att hitta jakt till rimliga priser. Antingen väljer ni att åka med en jaktleverantör, eller så skapar ni kontakt med en egen jaktklubb.

Jagarliv.com kommer verka för att kunna erbjuda sina medlemmar en jakt i Polen under 2014, till ett otroligt attraktivt pris. Kontakter är skapade och vi väntar med spänning på replik.

Jag vill tacka arrangör Johan och alla andra deltagare för att jag fick vara med. Jag har fått många nya vänner som jag hoppas få träffa mer, även i de svenska skogarna.

Resultatet efter en av jaktdagarna.


//André Åkerström