Andrés Jägarliv - en del av jagarliv.com

Andrés Jägarliv - en del av jagarliv.com

Bärplockning visar din sanna karaktär!

JaktPosted by André Åkerström Fri, September 13, 2013 21:37:46
Jakten efter skogens bär har börjat. Jag kan villigt erkänna att jag är ingen bärplockare uti fingerspetsarna. Dock gillar jag att plocka bär i sådan mängd att jag klarar ett års förbrukning av lingonsylt samt blåbärssylt. Eftersom jag i grunden är en någotsånär orolig själ så använder jag bärplockningen för att träna sök på årets unghundar. Detta år var det wachtel/laikan Bengan som fick följa med.


Enligt mitt sätt att se på saken så finns det två olika sorters bärplockare. Den ena benämner jag "risktagare" och den andre "den belåtne." Själv är jag en risktagare i blåbärsskogen. Hur mycket blåbär jag än har framför mig så nöjer jag mig inte utan vill hela tiden kolla bakom nästa kulle, för där kanske det finns ännu mer. Den belåtne nöjer sig med antalet blåbär som finns runt denna och kan rensa ett område inom armlängdsavstånd, innan personen tar två steg och plockar rent igen.


När jag plockar blåbär behöver jag ha med mig en belåten personlighet. Annars får jag inga blåbär plockade. Jag rusar mellan blåbärssnåren och till och med hunden har svårt att hänga med. Således bjöd jag med mig Linnea på detta äventyr. Vi kompletterar varandra bra och vi var riktigt effektiva i skogen, dessutom fick hunden springa av sig och träna söket under några timmar.

Som belöning när vi kom hem gräddade vi våfflor och åt dessa med grädde och rejält med blåbär.


Jag länkar till en filosofisk låt som handlar om bärplockning med en klart politisk synvinkel. Det är norrlandsbandet Euskefeurat som gjort denna låt. Njut!

http://www.youtube.com/watch?v=6X9V6N9Lbas

/André Åkerström