Andrés Jägarliv - en del av jagarliv.com

När verkligheten blir sagolikJakt

Posted by André Åkerström Sat, January 18, 2014 19:37:46

Vi har nu varit på några vildsvinsjakter både i Skåne och hemma i Småland, utan framgång. Jaktlagen har inte haft koll vart vildsvinen har haft sin daglega, vilket är hel förståeligt då de på grund av det milda vädret inte agerat som de brukar.

Idag var det dags för jakt på en av mina "hemma-marker". Vi drog ihop ett glatt gäng och tänkte jaga de viltslag som fanns att komma åt. Det hade kommit ca 3 cm nysnö på morgonen vilket gjorde spårningsarbetet lätt.

Vi började dagen med att släppa drevern Fagertärns Rabies på rådjur. Drevet buktad fint i ca 20 minuter innan Lalle fick avsluta.

En passkytt konstaterade vildsvinsspår vid vägen och vi ställde om och jag bytte hund till grå-wachteln Bull.

Det tog ca 15 minuter så hade han hittat vildsvinen och det gick ut grisar till flera av passkyttarna. Dock var det bara Johan som kom till skott.

Vi grillade lite hamburgare som Zebastian bjöd på och släppte sedan Bull igen. Denna gången lät inte upptaget vänta på sig och det var ståndskall i en plantering 300 meter bort.

När jag kommer fram till planteringen så bestämmer jag och Johan oss relativt omgående för att gå in i planteringen och röra om lite. Jag hinner bara gå ca 20 meter in i planteringen när jag hör hur Bull ändrar skall från det grova ståndskallet till det mer ljusa drevskallet. NU RÖR DE PÅ SIG!

Fem sekunder senare kommer en brungris springande rätt i knät och jag kunde avsluta.

Blog image

Jag är fruktansvärt nöjd över min Sauer 303 och de öppna riktmedlen jag använder när jag jagar vildsvin. De stör t att det är snö på träden som faller över vapnet och man kan skjuta välriktade skott på både korta och medellånga håll.

Vi avslutar dagen med att släppa drevern Rabies igen och han fick återigen ett avslut då Lennart sköt ett smaldjur efter 40 minuters drev.

Blog image

Vi avslutade dagen och konstaterade att denna dag var en sådan jaktdag då allt går vägen.

När jag kom hem tog jag en varm dusch och kunde direkt sätta mig och avnjuta Linneas älgstek (som är skjuten för Bull), kantarellsås, klyftpotatis, sallad och sparris. GOTT!

Detta är en av de stunder,när verkligheten blir sagolik.

Bull är tillbaka, med besked!Jakt

Posted by André Åkerström Thu, December 26, 2013 20:32:47

Bull gråwachteln har under senaste 7 veckorna varit sjukskriven pga. en vildsvinsskada han ådrog sig i Skåne. När jag vaknade i morse så hade han för flera veckor sedan givit upp hoppet om att få följa med. Men idag var det dags för comeback. Han såg lite skeptisk ut när han fick följa med, men så fort han såg sin skyddsväst och pejl-halsband så förstod han vad som var på gång.

Vi skulle jaga älg idag och postade runt en myr som brukar vara ett säkert tillhåll för älgarna. Jag släppte Bull som drog iväg över ett större hygge direkt. Han som brukar ha rätt snävt sök drog iväg 400 meter, för mig själv förklarade jag detta med att han ej fått springa på 7 veckor och har massa uppdämd energi.

Plötsligt så hör jag hans grova skall eka från myren och ut över hygget. UPPTAG! skriker jag ut på radion för att väcka de sömndruckna passkyttarna. Bull går i ett taktfast gångstånd ca 800 meter innan tre snabba skott hörs.

En oerhört uppspelt Alex ropar på radion att han skjutit på en älg, men det framkommer inte om den ligger eller inte.

Jag tar mig snabbt till skottplatsen och då har Bull precis släppt övriga älgar som var med i ekipaget, han drev dem ca 2 km. När han återkommer går vi på spårlöpan dit den påskjutna älgen sprang. Bull springer i förväg och uppe på en kulle blir det ståndskall igen.

Jag utgår ifrån att det fortfarande är liv i älgen eftersom han skäller. När jag kommer fram så ligger älgen ner men håller upp huvudet och blänger på Bull som står bredvid och skäller. Jag visslar då in Bull som kommer och sätter sig vid min sida och kan skjuta ett avfångningsskott. Grattis Alex till din första älg.

Bull är en helt fantastik hund som i princip varit en färdig jakthund sedan 7 månaders ålder. Han jagar vildsvin och älg. Det bästa med honom är att han är 100 % rådjursren. Han har precis fyllt 2 år och har många bra jakter framför sig.

Blog image
Alex med sin första älg!

//André Åkerström

JulaftonJakt

Posted by André Åkerström Mon, December 23, 2013 22:51:48

Julafton infaller om 1 timme och 19 minuter. Inte en snöflinga har fallit vilket brukar betyda mycket jakt. Jag har den senaste tiden jobbat mycket då ena vildsvinshunden varit skadad då han blev sprättad för några veckor sedan.

Detta har dock gjort att unghunden Bengan fått mer tid i skogen och visat framfötterna. Jag har fått skjuta två vildsvin får honom på ståndskall och även en älg har trillat efter ett kortare drev.

Att jaga med blandraser är perfekt när man är runt till olika jaktlag. De får alltid ut viltet och är tillbaka för att fortsätta inom 20-30 minuter om det springer iväg långt. Nackdelen är att man ej går ut själv och jagar.

När jag är ute själv så är det jakt med drever som gäller. Denna säsong så har jag dock aldrig lyckats ta mig ut helt själv. Det är alltid något jaktlag som önskar vårt deltagande eller kompisar som vill med och passa, vilket är trevligt.

Nu under julen blir det så mycket jakt man orkar. Både vildsvinsjakt, älgjakt och rådjursjakt. Efter nyår är det händer det mycket på jobbet och något säger mig att mycket av min tid kommer gå till detta.

Vill slutligen dela med mig av lite lyckade jakter som varit senaste veckan.

God jul !

Tredje adventJakt

Posted by André Åkerström Sun, December 15, 2013 18:29:02

Jakt-helgen den tredje advent blev lyckad. Helgen började med ett tråkigt besked att säljjakten i Skåne blev inställd. Vad skall vi nu ta oss för till helgen?

Det slutade med att vi bjöd in till en älgjakt på hemmamarken under Lördagen. Vi hade 4 kalvar och 1 vuxen kvar att skjuta. På samlingen var vi 8 passare och två hundförare. Det var en otroligt trevlig jaktdag och vi hade hela 17 älgobs under dagen. Två kalvar fälldes efter fint hundarbete. David Lindqvist Waika "Börje" fick driva fram sin första älg. Kul.

Blog image
På Söndagen jagade vi rådjur med drevern Fagertärns Rabies. Han är i sitt livs form just nu och är större än gud, om jag skall uttrycka mig försiktigt. Det resulterade att den nyutexaminerade jägaren fick Faruk fick fälla sitt första rådjur efter ett ca 2,5 timmar långt drev. Resultatet blev ett kid.

Efter det obligatoriska fikapausen så släppte vi på nytt. Denna gång Fick Zebastian avsluta efter ett ca 2 timmar långt drev där alla passkyttar haft drevdjuret nära sig. Jag fick även äran att filma allt. Det kommer att visas under framtida projekt.

Blog image
Nu väntar sista arbetsveckan innan jul, sedan blir det jakt under samtliga mellandagar, kanske även julafton. Trevligt.

Nu återstår att ta en varm dusch, sedan sätta sig i soffan framför kaminen och ladda inför arbetsveckan.

Blog image

Game over - Polen.Jakt

Posted by André Åkerström Mon, November 25, 2013 22:27:54

Vi har nu varit i fyra dagar och jagar i norra Polen. Jakten har bedrivits som drevjakt där vi varit 12 skyttar, 13 drevkarlar samt 2 hundförare. Hundarna som användes under jakten var Polski Gonic. Det var en ny bekantskap för mig som både gav mersmak men även varningsklockor.

Arrangemanget av Johan var klockrent, med allt från hotell till planering av de olika jaktreviren.

Första dagen var en besvikelse, det var lite vilt i såterna. Jaktklubben visste inte vart de hade sitt vilt. Ibland kändes de som de inte ens försökte hitta dem. Dagen slutade med enbart 1 rådjur skjutet från min sida, såg inte ens varken vildsvin eller kronhjort. Gruppen sköt totalt 9 vilt. Hundförarna och drevkarlarna fick inte ens ut viltet från såterna!

Andra dagen var betydligt bättre, det var gott om vildsvin och jag förvaltade samtliga lägen jag fick vilket resulterade i fem skjuta vildsvin från min sida. Dock var det fortsatt dåligt med kronhjort. Hundarna gjorde ett gott jobb där de både drev och ställde vilt. Drevkarlarna var otroligt proffsiga och hade raketer de skickade till himmelen med en knall, detta för att få vildsvinen att lämna sina planteringar. Dagens slutade med över 20 vilt på paraden.

Tredje och fjärde dagen var delad. Första halvan var katastrofalt dålig, det erbjöds enbart 2 vilt för hela gruppen. På eftermiddagen märktes det att jaktklubben serverade oss deras viltskafferier och det var otroligt bra med vilt.

Gruppen presterade bra skytte och totalt fällde vi ca 70 vilt på 4 jaktdagar, vilket får ses som ett bra resultat för att vara i norra Polen. Tillgången på vildsvin var god. Dock inga större grupper. De största grupperna innehöll 10-15 vildsvin. För två år sedan var det grupper om 50-60 vildsvin som presenterades för skyttarna.

Jag fick äran att under tredje dagens morgon skjuta mitt livs galt. En 130-kilos klump som hade betar på nästan 19 cm. Glädjen var dock delad då denna blev kostsam för gruppen. Hade jag sett storleken innan jag sköt så hade jag avstått skott, men vid dessa jakter måste man fatta beslut inom enbart någon sekund och jag gjorde bedömningen att det var en mindre galt - FEL!

Blog image
Vi som åkte lägger kostnaden för allt fällt vilt i en pott och delar den mellan samtliga skyttar. På detta sätt blev inte kostnaden för galten så påtaglig för mig, men visst känns det lite surt att de andra gubbarna skall betala mitt misstag. The name of the game!

Jag fick en otroligt fin trofé som nu skall färdigställas och ett minne för livet. Kommer nog inte skjuta en galt i den storleken igen.

På kvällarna hade vi trevliga middagar med de övriga deltagarna. De var otroligt trevliga individer på denna resa och gemenskapen, säkerheten under jakten samt kunskapsutbytet var överväldigande.


Blog imageSå här fina pass får man i Polen. När vildsvinen eller kronhjortarna kommer springande över mattan av löv så finns det ingen härligare jaktliga känsla. En kombination av spänning och njutning.

Detta var min första resa till polen där de hade riktiga jakthundar. Hundförarna var inhyrda från Pila och var hängivna. Deras kunskaper om hundar och deras funktioner var dock begränsade. Ibland blev det packjakt efter enskilda grisar, vilket jag inte anser vara ok. Dock hittade de alltid vilt och de fick fart på viltet, vilket var deras uppgift.

Blog image
Jag vill verkligen uppmana alla drevjaktsintresserade att åka till Polen. De har bra jaktliga traditioner och de värnar oftast viltet. De har till och med skapliga eftersök nuförtiden med ställande hundar.

Det går att hitta jakt till rimliga priser. Antingen väljer ni att åka med en jaktleverantör, eller så skapar ni kontakt med en egen jaktklubb.

Jagarliv.com kommer verka för att kunna erbjuda sina medlemmar en jakt i Polen under 2014, till ett otroligt attraktivt pris. Kontakter är skapade och vi väntar med spänning på replik.

Jag vill tacka arrangör Johan och alla andra deltagare för att jag fick vara med. Jag har fått många nya vänner som jag hoppas få träffa mer, även i de svenska skogarna.

Resultatet efter en av jaktdagarna.

Blog image
//André ÅkerströmHalvtid i Polen.Jakt

Posted by André Åkerström Fri, November 22, 2013 18:06:14

Nu har vi jagat 2 av fyra dagar i Polen. Den första dagen var inte bra. Det var alldeles för lite med vilt och hundförarna fick inte ur varken hjortar eller vildsvin ur såterna.

Idag var det nya tag och förväntningarna var höga då det var nytt drevfolk samt special inhyrda hundar från Pila, som enbart skulle jaga gris. Det visade sig relativt snabbt att dessa hundar jagade betydligt mer än enbart vildsvin, dock var både hundförare, drevfolk och hundar skickliga och det var relativt gott om gris.

Blog image
De chanser som presenterades förvaltade jägarna på ett ypperligt sätt och totalt fälldes det 24 vilt denna dag.

Blog image
Själv fick jag skjuta fem vildsvin, vilket jag får vara nöjd med då jag förvaltade alla chanser jag fick.

Blog image

En av våra deltagare råkade skjuta en hornlös rådjurs-bock, vilket leder till böter om ca 3500 kr, vilket måste kännas drygt. Dock kan detta hända den bästa. Han revanscherade sig i såten efter och fick fälla sina livs två första vildsvin. En duktig skytt.

En deltagare fick även skjuta sin första kron-hind. I och med detta blev han utsatt för en Polsk tradition där han fick djurets blod insmetat i pannan samt tillbe jaktgudinnan Diana. Man får ta seden dit man kommer.

Blog image
Nu återstår ytterligare två dagar och jag hoppas det kommer presenteras mer kronhjort i såterna.

Blog image
Fina jaktmarker!

Blog image
Ny uppdatering väntar efter morgondagens jakt.

/André

Träning inför PolenJakt

Posted by André Åkerström Sat, October 05, 2013 18:38:53

För några dagar sedan samlades några tappra jägare på skjutbanan i Växjö för att träna inför höstens jaktresa till Polen. Idag var det vildsvinsbanan som stod på menyn.

Vi sköt flera olika typer av serier med allt från singelskott till att försöka tömma hela magasinet på ett löp.

Blog image
Oavsett så är det otroligt givande att vara på skjutbanan. Det är ett bra tillfälle att bli kompis med sitt vapen, som kanske har stått i vapenskåpet under större delen av sommaren, samt få en påminnelse om hur svårt det är att skjuta på rörligt vilt.

Ett vildsvin på 80 meter som springer i trav-hastighet är ett svårt mål att träffa, risken för skadskjutning är stor.

Blog image
Vi tränade på att skjuta på olika avstånd, från 20-80 meter. Det mest överraskande med dagen var att se hur pass lite framförhållning man behöver på avstånd under 50 meter. Över 50 meter så behövs betydligt större framförhållning.

Det negativa med skjutbanan är att skotten är relativt dyra, har man sedan en halvautomat så går det fort att tömma magasinet.

https://www.youtube.com/watch?v=mgZC_mNxzl8


Här visar Johan sina färdigheter på skjutbanan. En sak är säker, att vara vildsvin i Polen i November, kommer vara en utmaning.Your mobile does not support playing flash video.

En mässdag med JAKTIA VÄXJÖ!Jakt

Posted by André Åkerström Wed, September 25, 2013 20:58:57

Jägarliv fick en bra kick-start på denna jaktsäsong. Under lördagen blev vi inbjudna att delta på en mässa som arrangerades av Jaktia Växjö. Jägarliv var där i from av Zebastian och jag. Vi pratade jägarliv med besökarna och grillade korv som Jaktia bjöd på.

Blog image

Dagen var otroligt lyckad. Det var kopiöst med folk som alla ville ta del av Jaktias erbjudanden denna dag. Mässan är ett årligt förekommande fenomen som har växt från år till år. Under mässan 2013 så var det flertalet återförsäljare närvarande som visade sina senaste produkter och hade bra priser, dagen till ära. Bland annat kunde ni träffa light force, Halla foder, vapenåterförsäljare och många fler.

Blog image
Dagen pågick från 10-16 och det var en strid ström av besökare under hela dagen. När dagen var till ända så hade man kramp både i käken och i skrattmusklerna.

Vi på Jägarliv fick väldigt god respons på det arbetet vi utfört hittills, många kom fram och pratade med oss om vad allt från hemsida till Facebook-forum har att erbjuda.

Blog image
Vi hoppas att detta kan bli en årlig kick-off på jaktsäsongen kommande år framöver.

Ska ni boka ett datum nästa år så boka in mässan Jaktia Växjö erbjuder.

När vi spenderat en hel dag i en jaktbutik så kunde varken Zebastian eller jag stå emot trycket, vi hadlade på oss lite artiklar inför löshundsjakten.

Blog image
Nu är det bara några få dagar kvar innan julafton 1 oktober. Jag kommer redan smygstarta med en jaktdag efter vildsvin kommande Söndag. Ni har en rapport att vänta från den jakten. :)